בורסות ארה”ב המשיכו במסע צפונה גם בשבוע הרביעי של ינואר. נתוני צמיחה טובים, שהגיעו לצד עדויות נוספות לירידה בלחצים האינפלציוניים, סיפקו למשקיעים את רוח הגב הדרושה.
מדד הדאו ג’ונס, שהמשיך לרשום שיאים חדשים במהלך השבוע, אמנם נסוג מעט ביום שישי, אך סיים את השבוע בעליות של 0.6%. מדד S&P500 רשם עלייה שבועית של 1.1% ומדד נאסד”ק טיפס ב-0.9%.
מנתונים שפורסמו במהלך השבוע התברר כי התמ”ג האמריקאי צמח ברבעון הרביעי של השנה בשיעור של 3.3% על בסיס שנתי. זו אמנם האטה לעומת הרבעון השלישי בו הקצב היה גבוה במיוחד – 4.9% – אך עדיין מדובר בקצב צמיחה טוב מאוד.
מדד המחירים לצרכן המבוסס על צריכה פרטית (PCE) טיפס ב-12 החודשים שהסתיימו בדצמבר ב-2.6%. מדד PCE הליבה, שאינו כולל מחירי מזון ואנרגיה תנודתיים, טיפס ב-2.9% במקביל. מדד PCE הליבה נחשב למדד האינפלציה העיקרי שעליו מבסס הפד את החלטות הריבית שלו.
נתוני הצמיחה החזקים שנרשמו במקביל לירידה באינפלציה ממשיכים לחזק את התרחיש האופטימלי – תרחיש “הנחיתה הרכה”. כעת נשאלת השאלה מתי יגיע הזמן להוריד את הריבית.
החוזים על הריבית הפדרלית, המשקפים את ציפיות השוק לריבית בארה”ב, נותנים כעת סבירות נמוכה מאוד להורדת הריבית במרץ הקרוב. הם נותנים סבירות גבוהה יחסית לאפשרות של הורדת ריבית ברבעון השני של השנה.
תשומת הלב בוול סטריט הופנתה בשבוע שעבר למיקרו נתונים ודוחות פיננסיים שפרסמו החברות וכן לתחזיות שלהן לעתיד. מניות של חברות שאינן עומדות בציפיות נוטות להיענש. זה, למשל, קרה השבוע בתעשיית השבבים וכלי הרכב החשמליים עקב התחזיות להאטה בצמיחה של יצרנים מובילים.
בצד החיובי ניתן לציין את תעשיית שירותי הסטרימינג בה התחזית לרבעון הקרוב הייתה למעשה גבוהה מהצפוי.
תוכן העניינים
הנפט זינק ב-6% עקב עלייה במתיחות בים האדום
הנפט זינק ב-6% עקב עלייה במתיחות בים האדום
המשקיעים בבורסות אירופה נהנו משבוע חיובי במיוחד. את הבסיס להעלאות סיפק הבנק המרכזי האירופי (ECB), אשר הותיר ביום חמישי את הריבית בגוש האירו ללא שינוי ברמה של 4%. במסיבת עיתונאים שערכה נשיאת הבנק, כריסטין לגארד, לאחר החלטת הריבית, היא אישרה שוב את הערכתה כי ייתכן שהבנק המרכזי יתחיל להוריד את הריבית בגוש האירו במהלך הקיץ הקרוב.
“אני בהחלט עומדת מאחוריהם”, אמרה לגארד, בהתייחסה למה שאמרה בשבוע שעבר בדאבוס. שם היא תיארה את האפשרות של הורדת ריבית החל מהקיץ כ”סבירה”.
מדד Eurostox 50 זינק בשבוע האחרון ב-4.2%. מדד CAC 40 של בורסת פריז זינק ב-3.6%, ומדד DAX של בורסת פרנקפורט טיפס ב-2.5%. מדד FTSE 100 של בורסת לונדון רשם עלייה שבועית של 2.3%.
מדד Beast-100 של בורסת איסטנבול זינק בשבוע שעבר ב-4.4%. המדד הטורקי זינק מתחילת השנה בכמעט 12%. הקפיצות בשוק המניות הטורקיות נראות מרשימות אך הן אינן מעידות בהכרח על משקיעים מרוצים מכיוון ששוק המניות מתקשה לספק להם הגנה מפני האינפלציה ההרסנית. קצב האינפלציה בטורקיה הגיע ליותר מ-60% בחודשים האחרונים. במקביל, המשקיעים סובלים מהפסדי מטבע כאשר הלירה הטורקית הידרדרה בשנה האחרונה מרמה של 18 לירה לדולר לכ-30 לירה לדולר.
כדי להילחם באינפלציה בשבוע שעבר העלה הבנק המרכזי של טורקיה את הריבית בפעם השמינית ברציפות, מ-42.5% ל-45%. נגיד הבנק אכן רמז כי בכוונת הבנק לשמור על ריבית זו למשך זמן מה. הסיבה לכך היא שהבנק המרכזי צופה שהאינפלציה תרד ל-36% עד סוף השנה.
אבל האירועים האחרונים מראים שאולי זה לא סוף הסיפור. רק לפני שבעה חודשים עמדה הריבית בטורקיה על 8.5% בלבד. תהליך העלאת הריבית החל מיד עם בחירתו של הנשיא ארדואן לקדנציה נוספת לאחר מערכת בחירות צמודה יחסית. בשנים האחרונות החליף ארדואן 4 נגידים לאחר קדנציות קצרות בניסיון לשמור על ריבית נמוכה, בניגוד להמלצותיהם. האינפלציה בטורקיה, שקצת יותר קשה לפטר ממנה נגידי בנקים, המשיכה לטפס על אפו וגרונו של הנשיא הטורקי. כעת אזרחי טורקיה נאנקים מרוב אינפלציה שיצאה משליטה, מטבע מתמוטט וריביות רצחניות.
מחיר הנפט זינק בשבוע שעבר ב-6% והגיע ל-78 דולר לחבית. העלייה מיוחסת בעיקר למשבר התחבורה בים האדום שנגרם מהתקפות של המורדים החות’ים בתימן על ספינות סוחר. החות’ים טוענים שהם מכוונים רק לספינות שיש להן קשר עם ישראל. כלומר, אלה המפליגים לישראל או שנמצאים בבעלות ישראל באופן מלא או חלקי. עם זאת, בפועל התקיפות מתבצעות גם נגד ספינות שאין להן שום קשר לישראל.
בשבועות האחרונים ערכה ארה”ב, בסיוע קואליציה של כמה מדינות, מתקפה צבאית נגד בסיסים החות’ים בתימן. ההתקפות נועדו להרתיע את החות’ים – ואת בעלת בריתם, איראן – בניסיון לגרום להם להפסיק לתקוף את הספינות.
ככל שהמשבר בים האדום הולך ומעמיק, עולה החשש שהדבר יפגע בשרשרת האספקה העולמית, ששילבה מחדש לחצים אינפלציוניים. העלייה במחיר הנפט משקפת גם את העובדה שספינות רבות צריכות להסתובב כעת ביבשת אפריקה בדרכן לאירופה (או מאירופה לאסיה) כדי להימנע מחציית הים האדום והן צורכות יותר אנרגיה לשם כך. משבר זה משפיע קשות גם על הכנסות מצרים שכן השימוש בתעלת סואץ ירד לאחרונה באופן דרמטי.
Or Patreanu Companies | Or Patreanu Financial Blog | Or Patreanu Financial Advisor | Or Patreanu Mortage | Or Patreanu Guides | Or Patreanu Broker | Or Patreanu Consulting | Or Patreanu Loan | Or Patreanu AI | Or Patreanu Career