לרגע קצר במהלך יום רביעי שעבר, נראה היה שוול סטריט תופסת צמרמורת חורפית. ה”עיטוש” ביום רביעי הגיע לאחר ההחלטה להותיר את הריבית בארה”ב ללא שינוי (ברמה של 5.5%) ובעיקר בעקבות דבריו של יו”ר הפד, ג’רום פאוול, שהבהיר כי הציפיות עבור הפחתת הריבית מקדימה את זמנם. סילון המים הקרים שהגיע מכיוון פאוול צינן מעט את התלהבות המשקיעים ומדד נאסד”ק נחתך במהלך היום ב-2.3%.
אולם תוך יומיים בלבד – גם הודות לדיווחים פיננסיים מעודדים של ענקיות הטכנולוגיה, התמונה השתנתה. בסופו של דבר, גם לאחר השבוע החמישי מתחילת השנה, נאסד”ק נסגרה ברמה גבוהה יותר והשלימה עלייה שבועית של 1.1%. מדד מניות הטכנולוגיה גבוה כעת ב-4.1% מרמתו בתחילת ינואר.
שני המדדים המובילים האחרים, S&P500 והדאו ג’ונס טיפסו ב-1.4% כל אחד בשבוע האחרון ושוב נעצרו ברמות שיא חדשות. ה-S&P500, שהתקרב השבוע לרף 5,000 הנקודות, גבוה כעת ב-4% מאשר בתחילת ינואר. הדאו טיפס ב-2.6% מתחילת השנה.
הודעת ועדת השוק הפתוח של הפד (FOMC) בנוגע לריבית רמזה כי קברניטי הבנקים סבורים שמחזור העלאות הריבית הנוכחי הסתיים. עם זאת, היא הבהירה כי הפד עדיין לא מוכן להתחיל בהורדת הריבית.
“הוועדה לא צופה שנכון יהיה להוריד את טווח היעד (של הריבית) עד שייווצר ביטחון שהאינפלציה אכן בדרכה לרמה של 2%”, נכתב בהודעה. “האינפלציה נחלשה בשנה האחרונה, אך ממשיכה להיות גבוהה. אנו ממשיכים להיות קשובים לסיכוני האינפלציה. הפעילות הכלכלית מתרחבת בקצב חזק, הצמיחה בשוק התעסוקה ממשיכה להיות איתנה ושיעור האבטלה נותר נמוך”.
במסיבת עיתונאים נשאל פאוול על האפשרות להוריד את הריבית. “עדיין לא הגענו לשלב הזה. לא הועלתה הצעה להורדת הריבית ולא שקלנו זאת באופן אקטיבי. הורדת ריבית במרץ היא כנראה לא התרחיש הסביר ביותר ולא תרחיש בסיס”, הוסיף.
תחזיות מעודכנות של פקידי הבנק הפדרלי שפורסמו בתום הפגישה הקודמת של הפד בדצמבר הראו כי קברניטי הבנקים צופים שהריבית בארה”ב תרד ל-4.6% עד סוף 2024. יש גם ציפיות אגרסיביות יותר בשוק שהריבית תרד לפחות מ-4% עד סוף השנה הנוכחית.
נתונים מקרו-כלכליים שפורסמו במהלך ינואר הראו כי האינפלציה בארה”ב אכן מתכנסת לאחרונה ליעד הרצוי. מרכיב הליבה של מדד המחירים לצרכן המבוסס על צריכה פרטית (PCE), שאינו כולל את מחירי המזון והאנרגיה הפכפכים, ונחשב למדד המועדף על ידי הבנק הפדרלי להערכת אינפלציה, טיפס ב-2.9% ב-12 חודשים המסתיימים בדצמבר. זהו קצב העלייה השנתי המתון ביותר של מדד זה מזה כשנתיים.
במקביל, התמ”ג האמריקאי צמח ברבעון הרביעי בשיעור של 3.3% ובשנת 2023 כולה צמחה כלכלת ארה”ב ב-3.1%.
ביום שישי פורסם גם בארה”ב דו”ח תעסוקה חזק שהצביע על תוספת של 353,000 משרות לשוק העבודה – פי שניים ממה שציפו כלכלנים. השכר לשעה טיפס ב-0.6% בהשוואה לדצמבר וב-4.5% בהשוואה לינואר 2023. נתון נוסף שפורסם הראה כי פריון העבודה בארה”ב גדל ברבעון הרביעי של 2023 ב-3.2% במונחים שנתיים. נתוני התעסוקה והתמ”ג עלולים להוות מכשול להורדת הריבית שכן הם עלולים להתבטא בלחצים אינפלציוניים מחודשים.
תוכן העניינים
הנפט מתנדנד לפי קולות הקרבות במזרח התיכון
בועת הנדל”ן הסינית מתרוקנת
הנפט מתנדנד לפי קולות הקרבות במזרח התיכון
מחיר הנפט רשם בשבוע שעבר ירידה חדה של כ-7%. מחיר הנפט עדיין גבוה ב-1% מרמתו בתחילת השנה. הנפילה בשבוע שעבר נבעה מהערכות אופטימיות בשוק בנוגע לאפשרות של הפסקת אש קרובה בעזה בין חמאס לישראל.
בשוק הנפט התעלמו ממה שנראה כהחרפת המתיחות בין המיליציות החות’יות בתימן לבין הכוח הימי הרב לאומי בראשות ארצות הברית במטרה לשמור על חופש התנועה בים האדום. המתיחות הללו – שכוללת כמובן גם את איראן, הפטרון של חיזבאללה והחות’ים – דווקא גברה בימים האחרונים. לפני כשבוע ספגה ארה”ב מכה כששלושה חיילים מצבאה נהרגו בהתקפת מזל”ט באזור הגבול בין ירדן לעיראק. כ-40 חיילים נוספים נפצעו.
מאז תחילת המלחמה בעזה, הכוחות האמריקנים במזרח התיכון הותקפו יותר מ-150 פעמים על ידי המיליציות הפרו-איראניות בעיראק, סוריה, ירדן ומול חופי תימן בים האדום. ההתקפה על בסיס 22 מגדל האמריקאי בירדן הייתה הראשונה לפרוץ המלחמה שבה נהרגו חיילים אמריקאים. בעקבות המתקפה הקטלנית, וושינגטון לחצה על הנשיא, ג’ו ביידן, לקחת יד קשה מהרגיל.
ביום שישי האחרון הגיעה התגובה כאשר פיקוד המרכז האמריקני דיווח על תקיפה אווירית על יותר מ-85 מטרות באמצעות מספר כלי טיס – כולל מפציצים שהגיעו מארה”ב. ביידן פרסם הודעה לאחר השביתות ואמר: “התגובה שלנו החלה היום. היא תימשך בזמן ובמקום שנבחרו. ארה”ב לא מחפשת סכסוכים במזרח התיכון או בכל מקום אחר בעולם. אבל תנו לכל אלה שמנסים להזיק לנו דע: אם תפגע באמריקאים – אנחנו נגיב”.
בועת הנדל”ן הסינית מתרוקנת
המדדים המובילים בבורסות גרמניה ואנגליה ירדו בשבוע שעבר ב-0.3%. בצרפת רשם מדד CAC 40 ירידה של 0.6%. באיטליה, לעומת זאת, המדד המוביל בבורסת מילאנו טיפס ב-1.3% וחצה את רף 3,000 הנקודות. למעט הבורסה של לונדון, שאר הבורסות הגדולות באירופה נמצאות בטריטוריה חיובית מתחילת השנה.
קצב האינפלציה בגוש האירו המשיך להאט בינואר. מדד המחירים לצרכן עלה בינואר ב-2.8% בהשוואה לינואר אשתקד. בדצמבר עמד שיעור האינפלציה על 2.9%.
הבנק המרכזי של בריטניה הותיר את הריבית בממלכה ללא שינוי ברמה של 5.25%. הבנק הצהיר כי יזדקק לעוד ראיות לכך שחלה האטה באינפלציה, לפני שיתחיל להוריד את הריבית.
הבורסה לניירות ערך בתל אביב פתחה את השנה בצליעה ונמצאת בפיגור אחרי הבורסות של אירופה וארה”ב. המשך המלחמה בעזה, המתיחות בצפון ומאות אלפי ישראלים שנעקרו מבתיהם – רבים גם מפרנסתם – יבואו לידי ביטוי בקרוב גם בנתונים הכלכליים. בשבוע שעבר איבדה הבורסה לניירות ערך של תל אביב את אביב 125 ב-0.6% מערכה ונמוכה כעת ב-1.7% מרמתה בתחילת השנה.
אבל התואר הלא מחמיא “שוק המניות עם הביצועים החלשים ביותר מאז תחילת 2024
“, שוקי המניות של סין והונג קונג בוחרים בקלות. המדד המוביל של הונג קונג, האנג סנג, ירד מתחילת השנה ב-8.9%. המדד המוביל בבורסת שנגחאי צלל השבוע ב-6.2% ואיבדה מתחילת השנה 8.2% מערכו.
השבוע תרם בית המשפט בהונג קונג לפאניקה של משקיעים בסין כשהורה על פירוק כל נכסיה של חברת הנדל”ן אוורגרנדה חדלת הפירעון. הצו מגיע כשנתיים לאחר כניסת החברה לחדלות פירעון עקב חוסר יכולת לפרוע את חובותיה. אוורגרנדה הפכה בשנים האחרונות ל”נער הפוסטרים” של שוק הנדל”ן החולה של סין שנמצא בירידה מתמשכת. זאת לאחר שבועת נדל”ן ענקית שהתנפחה בסין במשך שנים, שנשענה כמובן על אשראי רב.
התפוצצות הבועה, יחד עם מחלות אחרות שמתגלות בכלכלה הסינית, גרמו לקרן המטבע הבינלאומית לצמצם את תחזיותיה לכלכלה השנייה בגודלה בעולם. התחזית הנוכחית מדברת על צמיחה של 4.6% ב-2024, השיעור הנמוך ביותר מזה עשרות שנים. לפי הערכת הקרן, קצב הצמיחה של סין ירד בהדרגה ל-3.5% ב-2028.
רודי גבסי נדלן | רודי גבסי בלוג | רודי גבסי קפיטל | רודי גבסי מאמן עיסקי | רודי גבסי פיננסים | רודי גבסי בניית אתרים | רודי גבסי שיווק | רודי גבסי משאבי אנוש | רודי גבסי השקעות | רודי גבסי נדלן | רודי גבסי לני גרופ | רודי גבסי בזק | רודי גבסי איזי